update

Jullie feedback maakt duaal digitaal elk jaar beter

Hoe verloopt het duale traject bij de studenten? Staan ze enkele maanden later nog steeds achter hun keuze voor de opleiding? Wat vinden de mentoren van de samenwerking en hoe pakken zij de coaching van de mentee aan? Wat loopt er juist minder vlot bij de studenten en hoe kunnen we duaal digitaal verder optimaliseren? 

Om het antwoord op deze vragen te formuleren deelden de 52 studenten en hun mentoren hun ervaringen tijdens de nieuwe Speak-Out Sessies. Deze gesprekken zijn een van de vele manieren waarop we feedback verzamelen en leveren ons tal van goede ideeën op.


"Het is heel fijn hoe jullie als organisatie communiceren. Deze Speak Outs zijn heel waardevol en hier kunnen wij ook van leren."
- Boy Buijsman (Mentor Bruggeman)

Daarom eerst en vooral bedankt aan iedereen die hier zijn/haar steentje heeft bijgedragen. We beloven jullie dat we met de opmerkingen aan de slag gaan om duaal digitaal nog beter te maken!

Wat nemen we zoal mee?


De overgrote meerderheid van de werkplekken geven de studenten verantwoordelijkheden en de mogelijkheid om te experimenteren. En dus ook de kans om te falen. Dit is meteen de beste manier om te leren.

Bij de grotere werkplekken zijn er vaak controlemechanismen en processen om de taken van de student te omkaderen. De kleinere werkplekken kunnen de studenten meer loslaten.

Image
"Ik heb getwijfeld om me in te schrijven, maar heb nog geen moment spijt gehad. Ik heb het gevoel dat ik nu steviger in mijn schoenen sta bij sollicitaties en weet waarover ik spreek."
- Charlotte Mathieu (Werkplek Vialegis)
Image

Sommige studenten weten dankzij deze eerste werkervaring wat ze later wel of niet willen doen. Maar de meerderheid geeft aan dat ze nog veel meer willen ontdekken en proberen, voordat ze deze beslissing nemen.

Beide insteken zijn natuurlijk oké. Voor ons is het vooral fijn om te zien dat er een honger naar meer ontstaat. Onze duale studenten willen vooral blijven bijleren!

"Het is echt een win-win voor de student en de werkplek, we doen volgend jaar graag terug mee."
- Mieke Coppieters (Mentor Unizo)

Het matchingsproces tussen studenten en werkplekken kan beter. We zijn nog volop aan het bekijken hoe we dit best aanpakken. Het is duidelijk dat we de matching wat later moeten starten. Zo weegt het principe van first-come-first-served minder door.

Daarnaast zoeken we verder naar manieren om meer transparant te communiceren over de verwachtingen van zowel de studenten als de werkplekken.

Image
"Door de combinatie van praktijk en theorie leer je echt veel bij en ben je beter voorbereid om de arbeidsmarkt op te gaan." 
- Justine Staelens (Werkplek Solina)

Meer feedback?

Zijn er nog zaken die je na de Speak-Out Sessies te binnen schoten? Nog dingen die je graag met ons wil delen? Dat kan! Stuur een berichtje naar je coach (via mail, WhatsApp, Messenger, postduif, rooksignalen, ...) en we gaan er mee aan het werk!