Hoe spot je fake traffic in Google analytics?

Google Analytics (GA) filtert een groot deel van de fake traffic naar je website. Fake of ghost traffic wordt veroorzaakt door botnetwerken. Deze bots bezoeken niet echt je website, maar bootsen een pageview na. Toch zijn er bots die door de mazen van het net glippen. Om zuivere cijfers te interpreteren en juiste conclusies te trekken, is het belangrijk om zelf afwijkingen in je data op te kunnen sporen.

Waar moet je op letten tijdens een eigen onderzoek naar ghost traffic?

  • Onbekende hostnamen in het audience-overzicht in GA zijn een aanwijzing voor traffic zonder echte bezoekers. Hetzelfde geldt voor vreemde of ontbrekende schermresoluties.
  • Een groot aantal sessies met een bounce rate van 100% of 0% wijst op fake traffic. Mensen vertonen nooit allemaal exact hetzelfde gedrag. Bots worden daarentegen wel met eenzelfde instructie geprogrammeerd.
  • Kijk uit voor plotse veranderingen in je grafiek. Een snelle toe- of afname van traffic zonder aanleiding is onnatuurlijk. Een authentieke doelgroep reageert nooit op die manier.
  • Menselijk internetgedrag vertoont altijd enige regelmaat. Denk aan een klokvormige curve waarbij bepaalde acties veel voorkomen, met af en toe een uitschieter. Die piek of dat dieptepunt is dan te verklaren door een speciale gebeurtenis.

Een voorbeeld

Deze website werd op verschillende schermen bekeken. In de tabel rechts is één resolutie (0x0) in het bijzonder die opvalt.

Image

Wanneer we doorklikken, zien we dat er sinds augustus vorig jaar fake traffic naar de website is. Deze tabel toont nu alleen verkeer dat zogezegd afkomstig is van toestellen met een resolutie van 0x0. Als je die lijst verder analyseert, kom je meer afmetingen tegen die duiden op ghost traffic.

Image
In een volgende stap zoek je naar de hostnaam. Voeg de extra dimensie toe aan je overzicht. En kijk naar de naam van de locatie waar het signaal van diezelfde "bezoekers" vandaan komt. Een onbekende hostnaam is ook een indicatie voor de aanwezigheid van bots.

Wat kun je doen om datavervuiling in GA te voorkomen?

De snelste oplossing is het toevoegen van een eigen filter om ghost traffic uit te sluiten. Maak bijvoorbeeld een filter die alleen hits bevat met websites met echte hostnamen. Gebruik hiervoor de host rapportering in GA en maak een lijst met alle geldige namen.


Graag meer info over fake traffic?

Voor meer uitleg en alternatieven voor het vinden en wegfilteren van bot traffic kun je hier terecht. Andere blogs die als illustratie dienden voor dit artikel vind je terug op clickinsight, Kinsta en MOZ.


Veel succes! En onthoud de boodschap van duaal digitaal: blijf alert en volg je resultaten van dichtbij.

Laurence ✌